Senioren Langedijk

0

‘Buurtbus 407 overtreft alle verwachtingen’

Piet Hoekstra 9 november 2019

Door: Ruud de Waard  maandag 28 oktober 10:54 – 2019 

LANGEDIJK – Met ruim zevenhonderd passagiers in acht weken kan de start van Buurtbus Heerhugowaard en Langedijk, een groot succes genoemd worden. Het idee voor de Buurtbus dateert uit juli 2018, toen de politieke partij Senioren Langedijk, het groen licht kreeg van de raad. ”De start op maandag 19 augustus was best spannend,” zegt AndrĂ© van der Starre, fractievoorzitter van Senioren Langedijk. ”Ik heb de eerste rit meegemaakt en ook de eerste passagier ontmoet.”

Buurtbus 407 start van maandag tot en met vrijdag op het NS-station en gaat via de Nijverheidsstraat en Zeppelinstraat in Heerhugowaard over de Langebalkweg naar Langedijk. Hier doet de buurtbus nieuwe haltes aan bij de begraafplaats Oostertocht, zwembad Duikerdel en de Tulpenstraat. ”Vervolgens gaat de route via de bestaande haltes in de Voorburggracht naar winkelcentrum BroekerVeiling en keert terug via de Uitvalsweg terug naar het NS-station in Heerhugowaard. Elk half uur van 07.33 tot 17.33 uur. En als we dan terugkijken dat zoveel passagiers, waaronder veel studenten, die de buurtbus weten te vinden, is dat fantastisch.”

Doorpakken

Omdat de buurtbus slechts in drie dorpskernen, Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude rijdt, heeft Van der Starre een uitdrukkelijke wens: zo snel mogelijk ook de dorpskernen Oudkarspel, Sint Pancras en Koedijk erbij betrekken. ”Het college moet echt doorpakken en vooral kijken naar het succes van de eerste twee maanden. Zo krijgen ook de inwoners van deze drie dorpskernen de kans om de buurtbus te pakken.” Buurtbus 407 is in het leven geroepen om het wegvallen van Connexxion buslijnen 150 en 10 te compenseren. Van die buslijnen werd maar weinig gebruik gemaakt en daarom is het succes van Buurtbus 407 heel opvallend.

Senioren

De buurtbus wordt bestuurd door vrijwilligers. ”Het is duidelijk dat de buurtbus niet kan bestaan zonder vrijwilligers. Na de oproep kregen we meer dan 25 reacties en dat was natuurlijk voldoende om te starten. Goed nieuws is dat de chauffeurs begeleid worden door Connexxion en de Hugohopper, en het is zelfs mogelijk dat er uiteindelijk een vaste baan bij de busmaatschappij mogelijk is. Wat wel heel jammer is dat er in de afgelopen periode weinig senioren de buurtbus pakken. Een van onze doelstellingen was namelijk om meer senioren de deur uit te krijgen. Ook senioren met een rollator kunnen gebruik maken van de buurtbus. Gezien de cijfers wordt de buurtbus het meest door studenten gebruikt en we hopen in de toekomst dat meer senioren de buurtbus willen pakken.”

Acht passagiers

In de buurtbus mogen slechts acht passagiers en het is voor de chauffeurs verboden om meer passagiers mee te nemen. Van der Starre: ”Dat kan vervelend zijn als er toevallig negen mensen bij een bushalte staan te wachten en dat er een persoon niet mee kan. Maar de bus komt gelukkig een half uur later weer. Ook is het mogelijk dat een passagier buiten de bushalte de bus kan laten stoppen. Door een hand op te steken. Maar dat kan alleen als het veilig is. Zeker positief is dat de buurtbus altijd op tijd rijdt, dus zeker geen lange wachttijden bij de bushalte. Hopelijk rijdt de buurtbus binnenkort ook door Oudkarspel, Noord- en Zuid-Scharwoude.” Betalen voor de buurtbus met een OV-chipkaart of een kaartje kopen. De buurtbus sluit goed aan op de treinen. Meer informatie: avdstarre@seniorenlangedijk.nl.

Ruud de Waard

Piet Hoekstra (links), Greet Hartog en André van der Starre.
(Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Inloggen op uw account

Kunt u zich niet meer herinneren wat uwwachtwoord is ?

Schrijf je in voor deze site!